top of page
IMG-20210522-WA0014.jpg

Boslucht is een project ontstaan uit de zin om mensen terug dichter bij de natuur te brengen en bij zichzelf.

 

De afgelopen jaren volgde ik verschillende opleidingen: shiatsu, yogadocent, kinderyoga. Het werd een zoektocht naar wat ik waardevol vind in mijn leven en waar mijn hart van gaat zingen.

Zo kwam ik toevallig "Het kleine shinrin-yoku boek" tegen, geschreven door Natascha Boudewijn. Ik herinner me mijn eerste bezoek met dat boekje aan het bos: een beetje angstig zo alleen in het grote bos. Maar toch ging er ook een grote aantrekkingskracht van uit. In oktober 2019 startte ik met de opleiding tot gids bosbaden bij de Shinrin Yoku Academy in Nederland. Een opleiding van 8 dagen geïnspireerd door de oude Keltische jaarfeesten. De Kelten en andere oude volkeren leefden op het ritme van de natuur. Hun wijsheid over bomen, kruiden, planten, de stand van de maan, ... kwam niet uit boeken maar uit overlevering en ervaring.

Zelf opnieuw de natuur met aandacht tegemoet treden. Daar gaat bosbaden eigenlijk over. De natuur wijst je altijd weer de weg, als je durft te vertragen, je intuïtie te volgen en je openstelt voor wat de natuur jou wil vertellen. Aanvullend volgde ik in mei 2022 een 5-daagse intensieve training natuurcoaching bij Innersteps. De natuur als coach, als spiegel voor je innerlijke natuur. 

Reiki, Vedic art, sjamanisme, the work that reconnects, ...  kwamen op mijn pad en daarmee ook vele nieuwe boeiende ontmoetingen. Het pad wordt alsmaar mooier. De natuur mijn bondgenoot en grootste leermeester. In 2023 volgde ik de jaaropleiding wildplukken bij Lieve Galle van Wildplantforager. Ze nodigde me uit voor een gesprek over bosbaden in haar mooie podcastreeks. In winterse maanden als buiten komen een grote drempel is voor velen, bied ik graag Reiki sessies aan bij mij thuis. Net als in het bos door open aanwezig te zijn, kan de levensenergie stromen. Er gebeurt wat er moet en mag gebeuren. 

Ik ben ook actief als vrijwilliger in het Arboretum van Tervuren. Een manier om ook wat terug te geven, want de natuur geeft ons zo veel, zonder meer. 

Mijn kernwaarden zijn: aandachtig luisteren, tijd en ruimte geven om dingen te laten gebeuren.

Ik werk als gids bewust met maximaal 6 deelnemers tijdens een bosbad, bij het natuurcoachen werk ik 1 op 1.

Misschien tot in het bos? 

Lena Van der Bruggen 

(mijn levenspad vind je op LinkedIn)

Foto bovenaan: copyright www.fraukevandenbroeck.be

bottom of page