IMG-20210522-WA0014.jpg

Boslucht is een project ontstaan uit de zin om mensen terug dichter bij de natuur te brengen en bij zichzelf.

 

De afgelopen jaren volgde ik verschillende opleidingen: shiatsu, yogadocent, kinderyoga. Het werd een zoektocht naar wat ik echt wilde doen. Zo kwam ik toevallig "Het kleine shinrin-yoku boek" tegen, geschreven door Natascha Boudewijn. Ik herinner me mijn eerste bezoek met dat boekje aan het bos: een beetje angstig zo alleen in het grote bos. Maar toch ging er ook een grote aantrekkingskracht van uit. In oktober 2019 startte ik met de opleiding tot gids bosbaden bij de Shinrin Yoku Academy in Nederland. Een opleiding van 8 dagen doorheen de verschillende seizoenen. Geïnspireerd door de oude Keltische jaarfeesten. De Kelten en andere oude volkeren leefden op het ritme van de natuur. Hun wijsheid over bomen, kruiden, planten, de stand van de maan, ... kwam niet uit boeken maar uit overlevering en ervaring. Zelf opnieuw de natuur met aandacht tegemoet treden. Daar gaat bosbaden eigenlijk over. De natuur wijst je altijd weer de weg, op voorwaarde dat je durft te vertragen, je intuïtie te volgen, ...

In de opleiding "natuurgids Zoniënwoud" ontdekte ik de fascinerende wereld van vogelgeluiden, geschiedenis van het bos, planten,... een mooie aanvulling. 

Ik ben ook actief als vrijwilliger bij Natuurpunt en in het Arboretum van Tervuren

Intussen heb ik al vele uren in het immense en prachtige Zoniënwoud rondgezworven. Nooit ging het vervelen. Integendeel elke dag, elk seizoen in de natuur is anders. Hoe meer ik ontdek, hoe meer ik verwonderd geraak over de magie van de natuur. De natuur als plek waar je kan herbronnen. Waar je mits je met aandacht luistert en je open stelt, onverwachte inzichten op je pad komen.

Mijn kernwaarden zijn: aandachtig luisteren, tijd en ruimte geven om dingen te laten gebeuren.

Ik werk als gids bewust met maximaal 6 deelnemers tijdens een bosbad.

Misschien tot in het bos? 

Lena Van der Bruggen 

(mijn levenspad vind je op LinkedIn)

Foto bovenaan: copyright www.fraukevandenbroeck.be